הסכם זיכיון
נכתב על ידי עו"ד שמואל גרנאי
עורך דין מומחה לתחומי מקרקעין וזכיינות
שתף מאמר זה:
מהו הסכם זכיינות ומה מטרתו? מה צריך לכלול חוזה זכיינות
הסכם זכיינות הינו מסמך משפטי בעל ערך רב אשר נחתם בין רשת עסקים לבין אדם פרטי הרוצה להיות זכיין של רשת זו. הסכם זיכיון מסדיר באופן מדויק מפורש את הנושאים השונים כמו ענייני תשלום, קניין רוחני, ניהול בית העסק ועוד.
מטרתו של חוזה זכיינות בין רשת לזכיין היא להבהיר את דרך ההתנהלות בין הרשת לזכיין ולמנוע בעיות ניהוליות ומשפטיות עתידיות שעלולות לצוץ במידה והעניינים אינם נכללים בהסכם.
בסרטון הבא מסביר עו"ד שמואל גרנאי על מספר נקודות שחשוב לשים אליהן לב לפני חתימת הסכם זיכיון מול רשת מזכה
כמה מילים על זכיינות
זכיינות ניתנת לאדם או מספר אנשים על ידי רשת שיווקית כלשהי והמטרה היא שהזכיין ינהל בית עסק וימכור מוצרים השייכים לאותה הרשת. זכיין רשאי להשתמש במוצרים ובשיטות עסקיות, סימני מסחר ועוד – וזאת בתמורה לתשלומים כפי שנקבעים בהסכם למשל: דמי זיכיון, תשלום של אחוז מהמחזור החודשי, תשלום דמי ניהול, תשלום דמי פרסום, ורכישת הסחורה מספקים שעובדים עם הרשת.
בצורה פשוטה יותר ניתן להסביר כי זכיין הוא אדם שמקבל רשות מרשת כלשהי להשתמש בסמלי ומוצרי הרשת, למכור אותם ולעשות בהם שימוש תחת שמה של הרשת. בתמורה, הזכיין משלם לרשת ומייצג אותה מול קהל הלקוחות. התנאי העיקרי שמתקיים כאשר מעוניינים להפוך לזכיין הוא חתימה על הסכם זכיינות.
חושבים על סיום חוזה זכיינות? - חשוב לדעת איך ניתן לבטל הסכם זיכיון לפי חוק.
ישנם כמה תנאים והבדלים בין הפרת הסכם זיכיון לבין סיום חוזה זכיינות. המקרה הקלאסי הוא סיום חוזה זכיינות שמתרחש משום שהגיע מועד סיומו של החוזה שנחתם על ידי הרשת והזכיין. חוזה זכיינות תמיד קצוב בזמן וניתן להאריך אותו או באותו המועד – להשתחרר מהזכיינות.
יש לציין כי העולם העסקי מורכב מאוד ולא פעם ניתן להיתקל במצבים המובילים למשבר בין רשת לזכיין ומשברים אלו עלולים לגרום להפרת חוזה זיכיון, או לחילופין – משברים מתרחשים בעקבות הפרת הסכם זכיינות.
הסיבות המרכזיות אשר מובילות לסיום חוזה זכיינות:
חוזה אשר הגיע למועד הקץ. כלומר, הזכיין והרשת חתמו מראש על מועד בו החוזה ביניהם מסתיים והמועד הזה מגיע.
חוסר הצלחה כלכלית ורווחיות העסק – לעיתים מתרחש מצב בו הזכיין אינו עומד בדרישות ובציפיות של הרשת והעסק נכנס לסחרור כלכלי ובעיות פיננסיות.
הפרות מן הצד המזכה – מערך הזכיינות בישראל מעורר מתעניינים רבים, גם מצד הזכיינים הפוטנציאלים וגם מצד הרשתות. יחד עם זאת, לא תמיד הצד המזכה מתנהל נכון ועלולים להיווצר מצבים בהם התשתית הניהולית וההדרכה איננה איכותיות או מתאימה.
חוזה זכיינות טוב אמור להגן גם על הזכיין וגם על הרשת – אך הדגש במקרים אלו הוא על הזכיין מכיוון שבמקרה והוא לא מקבל את אשר הובטח לו בעת החתימה על החוזה, הוא ראשי להשתחרר מהחוזה.
הפסדים כלכליים דרסטיים – בכל עסק עשויים להיות הפסדים אך השאלה היא כמה הם משמעותיים. כאשר ההפסדים נמשכים לאורך זמן ממושך ולא בהכרח תלויים רק בתפקודו ובהתנהלותו של הזכיין – הגיוני כי הזכיין ירצה להשתחרר מחוזה הזיכיון. במצב זה צפויה לו "הפתעה" לא נעימה מכיוון שהרשת תראה בכך הפרה של החוזה ותתנגד לכך בדרכים משפטיות שונות. עורך דין מומחה לתחום הזכיינות אמור לקחת בחשבון בעיה מסוג זה ולהעלות אותה בעת החתימה ויצירת חוזה זיכיון.
למעשה, עורך דין המתמחה בתחום הזכיינות אמור לדעת במדויק מה חשוב לדעת לפני חתימה על הסכם זכיינות ולכן חשוב מאוד להיעזר בשירותיו טרם התחלת המשא ומתן עם הרשת.
מה חשוב לדעת לפני חתימה על הסכם זכיינות?
לפני שממהרים לחתום על חוזה זיכיון חשוב לקחת פסק זמן ולהתמקד בסעיפים שרשומים בו. חוזה זכיינות אינו חוזה סטנדרטי ורק עורך דין המתמחה בתחום הזכיינות יכול לשים דגשים לעניינים הקשורים בתחום הזכיינות, למשל: חשוב לשים לב לתקופת החוזה ובאיזו דרך הוא מתחדש, רצוי לבדוק מי מהצדדים יכול לסיים את החוזה – האם רק הרשת או שגם לזכיין יש זכויות מסוג זה, מי השוכר הראשי בנכס, מה אחוז התשלום מהפדיון, מי מקבל את תשלומי הסליקה, מהן התחייבויות הרשת וכו'.
באותה המידה חשוב גם לבדוק את התנאים של הזכיין – האם הוא יכול למצוא מחליף שיקח במקומו את העסק במהלך תקופת הזיכיון? האם הזכיין יכול להשכיר את בית העסק לאדם אחר שינהל אותו? בנוסף, רצוי לבדוק האם אפשר לסיים את החוזה בהתראה קצרה, האם הרשת יכולה לפנות את הזכיין מהסניף. כל אלו סעיפים חשובים מאוד שעורך הדין המתמחה בתחום הזכיינות אמור לשים לב אליהם ולהתנהל מולם בצורה קפדנית.
האם זכיינות היא צעד מסוכן?
יש הבדל משמעותי בין סיכון של פתיחת עסק חדש לבין פתיחת עסק כזכיין – הסתמכות על רשת שצברה מוניטין ויש לה מוצר "עובד" מקטינה משמעותית את הסיכון בהצלחת או אי הצלחת העסק.
סיבה נוספת המאששת את המסקנה כי עסק בזכיינות, סיכונו קטן מהעסק חדש קשורה לעובדה שזכיין מקבל הכשרה מקצועית, כלים ניהוליים וכלים שיווקים שהוכחו כמוצלחים על ידי הרשת.
כמו כן, זכיין מקבל את הזכות להשתמש בלוגו המותג וכדומה – דבר שאמור להקל עליו במשיכת לקוחות בשל ההיכרות של קהל הלקוחות עם הרשת.
מכאן שזכיין מסתכן פחות מבעל עסק שאינו שייך לרשת, חוסר הוודאות שלו כמעט ואיננו קיים, והסיכויים להצלחת העסק גבוהים מעסק חדש לגמרי.
מדוע רצוי להתייעץ עם עורך דין בטרם חתימה על חוזה זיכיון?
רצוי שזכיין יתייעץ עם עורך דין לפני שהוא חותם על הסכם זיכיון או יבצע פעולות שיקדמו מערכת יחסים עם הרשת.
למעשה, ישנה חשיבות לייעוץ נכון שיגנו על הזכיין בעתיד. בנוסף, עורך דין המתמחה בזכיינות אמור לעבור על החוזה ולאתר בו בעיות או חוסר הוגנות כלפי הזכיין.
הרשת רואה ראשית כל את האינטרסים הכלכליים שלה והזכיין אינו מודע לפרמטרים רבים – לכן, עורך הדין אמור לשמש מעין חומת הגנה לזכיין ולהוביל אותו אל הפרטים החשובים ו"השורות הקטנות" שמופיעות בדרך כלל בחוזה זיכיון.
עורך דין העוסק בתחום הזכיינות בקיא בתחום המשפט המסחרי ומתמקד בזכיינות.
כל נושא המכירה של הזיכיון, חתימה על חוזה וכדומה – הינם ברורים לו לחלוטין ומטרתו להבהיר את כל הנקודות בעסקה למי שמעוניין להיות זכיין. עורך הדין צפוי ללוות אתכם החל מהשלב הראשוני של הבדיקות המשפטיות ועד לניהול משא ומתן עם הרשת – ובסופו של דבר לחתימה על חוזה הזיכיון.
חשוב לבחור בעורך דין בעל ניסיון אשר מיומן בקריאה ובניסוח של חוזה זכיינות על מנת שתוכלו לצאת לדרך חדשה כשמאחוריכם חוזה הוגן ובטוח. כמו כן, מומלץ לקרוא ולברר כמה שיותר פרטים על זכיינות ועל הרשת בה הנכם מתעניינים ושוקלים לבקש זכיינות.