העברת דירה ללא תמורה – העברת נכס במתנה
נכתב על ידי עו"ד שמואל גרנאי
עורך דין מומחה לתחומי מקרקעין וזכיינות
שתף מאמר זה:
העברת דירה ללא תמורה במתנה לאדם קרוב - על מה מדובר?
כאשר מקבלים דירה ללא תמורה, כלומר – בחינם, מתבצעת עסקה לכל דבר. מכיוון שדירה (ללא חשיבות למיקומה, גודלה וכדומה) נחשבת למתנה בשווי כספי גבוה – יש לבצע את ההעברה בקפידה ובפיקוח של עורך דין המתמחה בליווי עסקאות מקרקעין. גם אם ההעברה נעשית בתוך המשפחה, כמו למשל העברת דירה במתנה מילד, להורה, או העברת דירה ללא תמורה בין אחים – יש לבצע זאת בצורה מסודרת, אשר תאפשר קבלת הזכויות בדירה, ללא בעיות עתידיות שיכיבדו על מכירת הדירה או המגורים בה כמו בעיות רישום , מס ועוד.
מהי עסקת העברת דירה ללא תמורה / העברת דירה במתנה:
תחילה חשוב להגדיר מהי עסקת העברה ללא תמורה – כאשר צד אחד מעביר לאדם אחר, בין אם הוא קרוב משפחה או לא – זכויות מקרקעין ולא דורש בעבורן תשלום, זוהי עסקת העברה ללא תמורה. כאשר תשלום בעבור הנכס לא נדרש כלל – זוהי מתנה לכל דבר. במקרה וההעברה נעשית כנגד תמורה חלקית, אפילו זעירה, זוהי איננה עסקה ללא תמורה.
חשוב לציין, כי עסקאות מסוג זה מתבצעות בישראל באופן תדיר למדי – במיוחד עסקאות בתוך משפחה – למשל העברת דירה במתנה לילדים, העברת דירה במתנה מסבתא לנכד וכדומה. חשוב לוודא, כי עסקאות מסוג זה יבוצעו תוך כדי ליווי מקצועי של עורך דין הבקיא בעסקאות מקרקעין, מכיוון שזו פעולה משפטית לכל דבר.
מס על העברת דירה ללא תמורה לקרוב משפחה – העברת דירה במתנה
במקרים שבבעלותו של מעניק המתנה (לצורך העניין – ההורה) דירת מגורים והוא מעוניין לרכוש על שמו דירה שנייה, הוא יחויב המעניק במס רכישה בגין הדירה הנוספת. עם זאת, כאשר מטרת הרכישה הינה לצורכי מתנה (ואין איסור על כך – כגון: העברת דירה במתנה מילד להורה או להפך), יוכל לקבל פטור מתשלום מס רכישה עבור דירה נוספת. למעשה, בכך שהוא רושם את הדירה הנוספת על שמו של מקבל המתנה – הוא נמנע מלשלם מס רכישה בגין נכס שני (או יותר) שבבעלותו, אלא משלם לפי מדרגות מס בגין דירה יחידה.
כיצד מבצעים העברת נכס ללא תמורה לאדם אחר?
העברת נכס ללא תשלום ותמורה היא עסקת מקרקעין לכל דבר. במסגרת עסקה זו על הצדדים לחתום על מספר מסמכים משפטיים, להלן:
- על מעביר הנכס לחתום כי הוא 'נותן מתנה' בפני עורך דין.
- מקבל המתנה (הנכס) מחויב לחתום על תצהיר כי הוא 'מקבל מתנה' בפני עורך דין.
- נהוג לחתום על הסכם המפרט את תנאי העסקה (לעיתים עשויים להיות תנאים ודרישות של מעניק המתנה כמו למשל – איסור על מקבל המתנה להשכיר את הנכס או למכור אותו).
- שני הצדדים (מעניק הדירה ומקבל הדירה) צריכים לחתום על טפסי הצהרות ולהגיש אותם למיסוי מקרקעין תוך חודש ימים.
- שני הצדדים (מעניק המתנה ומקבל המתנה) צריכים לחתום על שטר מכר עם אימות החתימה מול עורך דין.
- יש מקרים בהם הזכויות על הנכס אינן רשומות בטאבו אלא בחברה משכנת – במקרים אלו יתכן כי יעלה הצורך לחתום על טפסים נוספים.
בהמשך התהליך יצטרכו שני הצדדים להביא אישור מהעירייה ובו הפניה לרשם המקרקעין לפי סעיף 324 לפקודת העיריות על מנת שיתאפשר הרישום בטאבו. שני הצדדים יצטרכו להציג צילומי תעודת זהות ואישור על תשלומי אגרות. העסקה, כמרבית עסקאות הנדל"ן, כרוכה בתשלום אגרת רישום עסקה לטאבו על סך עשרים ושבעה שקלים, אשר עשויה להשתנות מעת לעת.
עסקת מתנה עם תנאים או עסקה בלתי חוזרת
ישנם שני סוגים של עסקאות מתנה: הראשונה היא האפשרות לעסקה בת ביטול. כלומר, מעניק הדירה עשוי לדרוש כי ההעברה ללא תמורה תתבצע כעסקת מתנה מותנית. אפשרות אחרת היא עסקה בלתי חוזרת, שלא ניתנת לביטול. ברוב המקרים כאשר מעניק המתנה מעוניין בשליטה מסוימת בנכס, בין אם שליטה פיזית או אחרת – הוא מבקש להוסיף במעמד החתימה על העסקה מספר תנאים ודרישות.
במידה ותנאים אלו לא קיבלו את תשומת הלב מספקת, העסקה עשויה להתבטל ובאופן זה המתנה לכאורה נלקחת ממקבל המתנה. לדוגמה, בעסקת מתנה כאשר הורה העניק במתנה דירה לילד והתנה זאת בכך שהדירה לא תימכר במשך 10 שנים, וכאשר הילד הפר תנאי זה עלולה העסקה להתבטל.
דיווח על עסקה ללא תמורה למיסוי מקרקעין
החוק קובע, כי תוך 30 ימים מקיום העסקה יש לדווח למיסוי מקרקעין. בטופס ההצהרה יש להציג את הפרטים הבאים: נתוני ודרישות העסקה, שווי הדירה המועברת וכדומה. כמו כן, יש למלא את סעיף הפטור ממס שבח ואת הסעיף להקלה ממס רכישה.
שתף מאמר זה:
יצירת קשר
עו"ד שמואל גרנאי
המשרד מתמחה בתחומי מקרקעין, זכיינות, צוואות וירושות