ליווי משפטי לזכיינים ולרשתות זכיינות

נכתב על ידי עו"ד שמואל גרנאי

נכתב על ידי עו"ד שמואל גרנאי

עורך דין מומחה לתחומי מקרקעין וזכיינות

יצירת קשר

שתף מאמר זה:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin

איך מקימים רשת מזכה? כל מה שחשוב לדעת על הקמת רשת מזכה

בעל עסק שמבחין כי העסק שלו משגשג ופורח עשוי לחשוב על הרחבת העסק ועל פתיחת סניפים נוספים. מודל הזכיינות הוכיח את עצמו בשוק ובמידה ויש ברשותכם את האמצעים – הקמת רשת זכיינות הינה אחת האפשרויות הנכונות והרווחיות.

לפני שמתחילים בתהליך ההקמה רצוי לקחת בחשבון מספר גורמים: ראשית, כאשר פותחים מספר סניפים ומעניקים זיכיון לזכיין – אתם למעשה מאפשרים לזכיין לעשות שימוש במידע ובקניין שצברתם ויצרתם לאורך השנים: מוניטין, המותג, הידע והסודות המסחריים שלכם ועוד.

במידה והזכיין יפגע באחד מאלה, יתכן וגם אתם עלולים להיפגע ולכן רצוי להביא עניינים אלו בחשבון ובמידה והחלטתם להפוך לרשת מזכה, לפיכך, רצוי שהתהליך ייעשה בהשגחה משפטית מוקפדת.

שנית, מתן זיכיון צריך להיעשות באופן מאוד ספציפי וברור. במידה ואכן יש ברשותכם עסק אטרקטיבי, לא מעט ישמחו לקבל זיכיון ולכן, עליכם לאתר זכיינים פוטנציאליים, המקצועיים ביותר, שתוכלו לסמוך עליהם שימנפו את הרשת ולא יהוו מכשול או נטל. שלב בחירת הזכיין הינו שלב קריטי ומומלץ שיתבצע ע"פ כללים ברורים ובליווי משפטי עם עורך דין מומחה לענייני זכיינות.

שלב חשוב לא פחות הינו בחירת מיקום וניהול הסניף של הרשת. כלומר, רצוי שההחלטה הסופית על בחירת המקום בו הסניף יוקם, מדיניות הסניף, פרטים תפעוליים וניהוליים יהיו בידכם. הקשר בין הבעלים לבין הזכיין חשוב מאוד. חשוב לוודא שלרשת כללי עבודה ברורים לרבות ספר נהלי עבודה ברור הכולל דגשים ככל הנדרש.

ליווי משפטי לזכיינים ורשתות זכיינות

הסבר אודות זכיינות – מיהו זכיין?

זכיין הינו אדם פרטי שמעוניין להצטרף לחברה או לרשת קיימת ולנהל את אחד מסניפיה תחת שמה ובעלותה. הזכיין הוא הבעלים של הסניף, מחויב להפעיל את הסניף ע"פ נהלי הרשת. הזכיין מקבל רשות להשתמש בידע, במותג ובמוניטין שצברה הרשת לאורך השנים ובתמורה הוא יעביר אחוזים מפדיון הסניף, דמי פרסום ודמי זיכיון בהתאם למוסכם.

איך הופכים להיות זכיין ברשת?

בכדי להפוך לזכיין צריך לחתום תחילה על הסכם זכיינות בין הזכיין לבין רשת מזכה. על מנת להצליח בתחום הזכיינות חשוב לבחון היטב את הרשת המזכה. זהו אחד השלבים הקריטיים ביותר. אחת ההמלצות היא לבחור ברשת וותיקה ומנוסה אשר הוכיחה את עצמה לאורך השנים גם מבחינה כספית וגם ברמה הניהולית.

בכדי להפוך לזכיין צריך לחתום תחילה על הסכם זכיינות בין הזכיין לבין רשת מזכה. על מנת להצליח בתחום הזכיינות חשוב לבחון היטב את הרשת המזכה. זהו אחד השלבים הקריטיים ביותר. אחת ההמלצות היא לבחור ברשת וותיקה ומנוסה אשר הוכיחה את עצמה לאורך השנים גם מבחינה כספית וגם ברמה הניהולית.

על מנת שהדברים יהיו ברורים ותקפים גם מבחינה משפטית וגם בכדי להימנע מסכסוך עסקי בין זכיין לרשת נהוג לפנות לליווי משפטי לזכיינים. במקרה ובכל זאת נקלעתם לסכסוך בתחום הזכיינות – עורך דין לסכסוך בין זכיין לרשת זכיינות יוכל לנהל את המהלך המשפטי בצורה מקצועית ולעזור בהתנהלות בירוקרטית זו.

האם עדיף להיות זכיין על פני בעל עסק עצמאי?

כמובן שיש יתרונות הצטרפות לרשת זכיינות אך מנגד יש גם חסרונות וחשוב לדעת על שניהם. מבחינת החסרונות : זכיין עשוי לחוש מוגבל מבחינה ניהולית משום שהוא כפוף לרשת גדולה שעמה הוא חתם על הסכם.

כמו כן, הצטרפות לזכיינות עשויה להיות יקרה יותר מאשר פתיחת עסק עצמאי. עם זאת, זכיין "זוכה" להתחיל את עבודתו משלב מתקדם, לא נאלץ להתחיל מהתחלה ו"רוכב" על המוניטין של הרשת. כאשר מקבלים זכיינות ברשת מוכרת ואהודה – כל שהזכיין צריך לעשות הוא לפתוח את דלתות העסק ולחכות ללקוחותיו.

השם של העסק, המותג, ההיכרות של קהל הלקוחות עם העסק הם אלו שיביאו אותם לפתח העסק – דבר שמקל מאוד על הזכיין. שנית, זכיינים כחלק מהצטרפותם לרשת מזכה, אמורים לקבל הכוונה, תמיכה וייעוץ של הרשת – מה שלא קורה כאשר פותחים עסק באופן עצמאי.

עסק עצמאי חדש ייאלץ את בעליו לבנות, לעצב, למתג, ולמצב את העסק מהבסיס, תהליך שאורך זמן רב ועלול לדחות את מועד כיסוי ההוצאות השוטפות. כמו כל תחום בחיינו, גם בתחום הזכיינות ישנם יתרונות וישנם חסרונות ויש להביאם לידי ביטוי בעת קבלת החלטה – לכאן או לכאן.

כמה עולה זיכיון של רשתות שונות?

לא ניתן לקבוע חד משמעית מהו המחיר של זיכיון ברשת משום שלכל רשת יש עלות ודרישות שונות. בבתי קפה גדולים ומוכרים כמו 'ארומה' או 'לנדוור' מחיר דמי הזיכיון עשוי להגיע אף ל-200 אלף ₪ ומעלה, אבל המחיר משתנה ותלוי מקרה ספציפי.

מה עושים במקרה של סכסוך בין זכיין לבין הרשת?

חשוב להבין כי מערכת היחסים בין הרשת לבין הזכיין דומה מאוד לשאר מערכות היחסים בחיינו – לעיתים הן מוצלחות יותר ולעיתים פחות. מדובר באינטראקציה עסקית ולעיתים גם פחות פורמלית אך עשוי להיווצר מצב של אי הסכמה ואף סכסוך. יחסים בין זכיין למזכה עלולים להסתבך ולהוביל לבעיות רבות שחלקן יסתכמו בהפסדים כלכליים ואחרים עשויים להיות אף חמורים יותר.

במקרה ואכן קורה מצב שכזה חשוב לפנות באופן מיידי לעורך דין שמתמחה בדיני זכיינות. סכסוך בין הרשת לבין הזכיין הינו מורכב מאוד מכיוון שלא מדובר בשני אנשים פרטיים שאינם מסכימים על דבר מה אלא מדובר באי הסכמה שעלולה להוביל לסיבוך גדול יותר. הסכסוכים מביאים לכך שאחד הצדדים מעוניין לסיים את ההתקשרות – בעוד הצד השני איננו מסכים לכך. תפקידו של עורך דין לענייני זכיינות הוא למצוא פתרון יעיל לצד המיוצג.

שתף מאמר זה:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin

יצירת קשר