רטיבות ונזילות בדירה חדשה מקבלן – ליקויי בניה בנושאי מים
נכתב על ידי עו"ד שמואל גרנאי
עורך דין מומחה לתחומי מקרקעין וזכיינות
שתף מאמר זה:
ליקויי בניה של מים – רטיבות ונזילות בדירות חדשות
רטיבות בדירה גורמת בדרך כלל להרבה בעיות נלוות ולכן חשוב לטפל בה בהקדם האפשרי. יש שחושבים כי רטיבות בדירה מתרחשת רק כשמדובר במבנה מגורים ישן ולא מתוחזק אך למעשה יכולה להיות גם רטיבות בדירה חדשה מקבלן.
במקרים מסוג זה, מדובר בליקויים במערכת המים ו/או ליקויי איטום וניתן לטפל בזה כחלק מהסכם האחריות שיש לרוכשי הדירה.
חשיבות ביצוע בדיקת איתור נזילות בדירה חדשה
כשקונים דירה מקבלן ישנה ציפייה שתתקבל דירה מושלמת וללא בעיות מיותרות. עם זאת, דירה היא לא מוצר מדף ועשויים להימצא ליקויי בניה שונים כשאחד מהם הוא בתחום הרטיבות והנזילות.
אחת ההמלצות היא עוד בטרם הכניסה והמעבר לדירה החדשה, תזמינו מהנדס שייבחן את הליקויים לרבות בדיקת איתור נזילות (במידה וישנם סימנים של רטיבויות באזורים בבית). בדיקה זו איננה אורכת זמן רב ותוך מספר שעות המומחה יציג בפניכם תשובה על המצב בדירה.
במידה ויימצא בבדיקה כי ישנה רטיבות בדירה – עליכם לפנות אל הקבלן על מנת שיתקן את הנזילה והנזקים שנגרמו בעקבותיה.
מה ניתן לעשות אם גיליתם רטיבות או נזילות בדירה חדשה?
כפי שצוין קודם לכן, ישנה אחריות. אם גיליתם רטיבות או נזילות בדירתכם החדשה שנרכשה מקבלן ואיננה נחשבת לדירת יד שניה – תפעלו על פי חוק המכר. חוק זה קובע כי ישנה לקבלן אחריות על ליקויי בניה בדירות חדשות.
לפי חוק המכר התשל"ג 1973, הקבלן יהיה מחויב לתקן את הליקויים ולא לדרוש מהרוכשים לשלם עבור כך. החוק מתייחס לשתי תקופות : תקופת הבדק ותקופת האחריות.
תקופת הבדק הינה תקופה שמתחילה כאשר הדירה נמסרה לקונה ומסתיימת בזמנים שונים, בהתאם לסוג הליקוי שנמצא בדירה. כאשר מדובר ברטיבות – תקופת הבדק אורכת כארבע שנים. גם אם מדובר ברטיבות מנזילות בצנרת וגם אם זו בעיה של ליקויי איטום, הקבלן מחויב לטפל בבעיה זו מרגע קבלת המפתח לדירה ועד ארבע שנים לאחר מכן מכוח חוק המכר.
בסיום ארבעת השנים תחל תקופה נוספת המכונה תקופת האחריות. משך התקופה היא שלוש שנים וגם בזמן זה יהיה חייב הקבלן לתקן את הליקוי. עם זאת, על הדייר להוכיח כי מקור הליקויים הוא בתכנון, בחומרים או בעבודה של הקבלן. זאת אומרת, אם הדיירים לא יצליחו להוכיח כי הקבלן אחראי על הליקוי שנמצא – הם יצטרכו לתקן ולשלם על כך מכיסם הפרטי.
ליקוי בניה נפוצים – רטיבות ונזילות
בעבר ליקויי קורוזיה נחשבו לנפוצות למדי, כיום, ליקויי בניה נפוצים הינם ליקויים בצנרת (בעיקר בחיבורים), לא אחת קורה כי אנשים רוכשים דירה מקבלן ומגלים כי הצנרת והביוב אינם מתפקדים כראוי.
לרוב, בעיה זו גוררת עימה נזילות ותוך זמן קצר נוצרים נזקי רטיבות. חשוב לדעת כי הנכם זכאים לפיצויים על נזקי רטיבות בדירה מקבלן וחשוב לדרוש זאת לא רק בגלל מדובר בתיקונים יקרים, אלא בעיקר לאור העובדה תיקונים מורכבים (הרמת ריצוף והגעה לצנרת וכו'). מעבר לכך, החיים בדירה עם רטיבות ונזילות עלולים לגרום למחלות לרבות מחלות הקשורות למערכת הנשימה.
אציין כי נושא האינסטלציה נכנס גם כן לתחום הקשור לרטיבות ונזילות מכיוון שבעיות באינסטלציה הן שמביאות בדרך כלל לרטיבות, סתימות, נזילות וכדומה. אחריות קבלן על אינסטלציה אורכת מספר שנים.
מה עושים במידה והקבלן מתחמק מאחריות ואינו פועל לפי החוק?
כפי שכבר וודאי הבנתם, במידה והקבלן אינו פועל לפי החוק – זכותכם המלאה לתבוע ולדרוש את שמגיע לכם. לא פעם הוגשו תביעות ליקויי בניה בנושאי מים וזאת לאחר שהקבלן סירב לטפל בבעיה או התעלם מהלקוח שרכש את הדירה.
אין ספק כי מדובר בתהליך ותצטרכו לשלם בעבורו לעורך דין שייצג אתכם אך מדובר במעשה הנכון והחכם לעשות כאשר נקלעים לבעיה מסוג זה. ליקויי בניה מביאים עמם בעיות נוספות ולא נעלמים מעצמם ולכן חשוב מאוד לפנות לעורך דין מומחה לתביעות ליקויי בניה בנושאי מים, במידה ונתגלו בדירתכם החדשה בעיות אינסטלציה, תקלות ביוב, הצפות מים שדורשות שירותי ביובית, רטיבות, נזילה וכדומה.
תחילה, יפנה העורך דין אל הקבלן וידרוש באופן מקצועי ומפורט את כל שנחוץ לכם ויתכן גם מעבר לכך, יידרשו פיצויים על עוגמת נפש. במידה והקבלן אינו מגיב או מסכים לדרישות או אינו פועל על פי החוזה שנחתם ולפי חוק המכר – יהיה צורך לפנות הלאה, לרשויות החוק ובית המשפט. אם הנכם מתגוררים בדירה חדשה ומצאתם בה ליקוי בניה מתחום זה, ניתן לפנות לעורך דין ובררו אם ישנה עילה להגשת תביעה על נזקי רטיבות בדירה חדשה.
עשוי להיווצר מצב בו הקבלן אינו מתחמק מהאחריות ואכן מבצע תיקון אך הרטיבות חוזרת בשנית והתיקון אינו נעשה כראוי. במקרה מסוג ככל הנראה תאלצו להגיש תביעה כנגד הקבלן לאור העובדה שאינו מצליח לפתור את בעיית הרטיבות. יתרה מכך, על רוכשי הדירה לדרוש גם פיצויים על הנזק ועל הפרת החוזה שנחתם בין הקבלן לרוכשים.
אין ספק כי כל התהליכים שקשורים לתביעה ובית משפט אינם נעימים לאדם הפשוט ולעיתים אף נשמעים מורכבים. במידה ואי אפשר להימנע מהם, אל תחששו מלפנות לגורם מקצועי ולהיעזר בשירותיו. למרות שמאכזב מאוד לגלות ולמצוא ליקויי בנייה בדירה חדשה, לא פעם זה המצב וחשוב להתמודד עמו בחוכמה ובהתאם לחוק.
לסיכום, החשוב מכל הוא להכיר את הזכויות שלכם ולפעול על פי החוזה שנחתם ביניכם לבין הקבלן.