עיקול מקרקעין – מדריך מקיף

נכתב על ידי עו"ד שמואל גרנאי

נכתב על ידי עו"ד שמואל גרנאי

עורך דין מומחה לתחומי מקרקעין וזכיינות

תוכן עניינים
יצירת קשר

שתף מאמר זה:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin

צו עיקול מקרקעין – הסבר


צו עיקול קבוע על מקרקעין או על כל נכס אחר (חשבונות בנק, פקדונות, חסכונות, קופות וכו') ניתן במרבית המקרים לאדם שאינו שילם את החוב שצבר. מטילים עיקול על מקרקעין שרשומים על שמו או על זכויות במקרקעין שנרשמו על שמו או על כל זכויות אחרות שצבר. מיום קבלת הצו יש פרק זמן של 30 ימים שבמהלכם צריך החייב לשלם את חובו.

במידה ותשלום החוב לא יתבצע תוך 30 ימים אלו, ינקטו נגד החייב הליכי ביצוע לרבות הטלת עיקולים ובהמשך מכירת המקרקעין בבעלות החייב. הסדר בהליך של עיקול קבוע הוא קבלת או מתן צו עיקול מקרקעין ולאחר מכן, מתבצעת מכירה של המקרקעין.

במצב של עיקול מקרקעין, הנכס "מוקפא" ועד להחלטת בית המשפט – לא ניתן לעשות בו דיס פוזיציה כלומר לא ניתן לעשות עליו כל פעולה לרבות מכירה או העברה לאדם אחר. אציין כי ישנה אפשרות לרכוש נכס מעוקל במידה וניתן להגיע להסדר עם המעקל, אך זהו הליך מורכב ורצוי לבצעו בעזרת עורך דין המתמצא ומכיר את נושא המקרקעין וההוצאה לפועל היטב.

צו עיקול מקרקעין


האם יש אפשרות לביטול צו עיקול מקרקעין?

בהחלט ניתן לבטל את עיקול המקרקעין אך זה אפשרי באחד מן המקרים הבאים : ביטול בעקבות תשלום החוב או מתן בטוחה אחרת, ביטול העיקוב בגלל חוסר תגובה ומעש מצד הזוכה, מחיקות עיקול ביוזמה של רשם המקרקעין.

במידה ובעל החוב שילם את החוב תוך 30 ימים הוא צריך להגיש בקשה לביטול העיקול. הבקשה מוגשת ישירות לרשם ההוצאה לפועל ולאחר מכן הוא רשאי לחזור לשגרת חייו ורישומו יימחק מפנקסי המקרקעין. במקרים נדירים, עשוי רשם המקרקעין לבטל את העיקול באופן עצמאי. במידה ועבר עשור מיום שנרשם העיקול – יוכל רשם המקרקעין לבטלו.

גם כשמגישים בקשה לביטול עיקול מקרקעין יש לקחת בחשבון כי מדובר בתהליך. ראשית, צריך להגיש את הבקשה לרשם הוצאה לפועל. את הבקשה מגישים על גבי טופס 214 ומציינים כי מדובר בסעיף של ביטול הליכים. בטופס לביטול עיקול מציינים את הסיבה לביטול ומנמקים את הבקשה. לאחר שרשם ההוצאה לפועל בודק את הבקשה הוא יכול לאשר אותה או לדחותה.


הסבר אודות צו עיקול זמני

צו עיקול זמני הוא מעין מחסום משפטי שנועד למנוע מבעל הזכויות לסכל את פירעון החוב לו טוען תובע. צו עיקול זמני נכלל במסגרת פרק "סעדים זמניים" שם ישנם תנאים אשר בהם יינתן צו עיקול זמני. במידה וניתן צו עיקול זמני, והתובע זוכה בתביעתו, עשוי הצו להפוך לקבוע ובשלב זה תהייה התערבות ממשית של ההוצאה לפועל.

ניתן להגיש בקשה לביטול עיקול זמני תוך 30 ימים מיום שהומצא העיקול הזמני לנתבע. הרחבה לעניין עיקולים זמניים, תעשה במאמר נפרד.


איך מבצעים עיקול מקרקעין?

כאשר מוטל צו עיקול מקרקעין על בעל החוב, ישנה אפשרות כי העיקול יתבצע גם על נכס שאינו רשום על שמו של החייב. עיקול מקרקעין שאינם רשומים על שם החייב מתבצעים אך ורק לאחר שבית המשפט השתכנע כי אכן הנכס שייך לבעל החוב (אף על פי שאינו רשום כבעליו החוקיים). על מנת להגיע למימוש עיקול מקרקעין יש ראשית להציג בפני החייב את צו העיקול ורק לאחר מכן לפנות אל ההליך הפיסי. במידה והחוב לא שולם על ידי בעל החוב תגיע הוצאה לפועל אל

הנכס ותדרוש את פינוי. עם זאת, במידה ומדובר בדירת מגורים של בעל החוב – המתגוררים בה אינם "נזרקים לרחוב" אלא יימצא עבורם סידור חלופי. יתכן ותמצא עבורם דירה או כל אופציה אחרת שתראה לראש ההוצאה לפועל וסבירה בנסיבות העניין. אם יש משכנתא הרובצת על בית המגורים יבחן ראש ההוצאה לפועל את הסכם המשכנתא ויחליט כיצד לפעול בהתאם לחוק ובהתאם לנסיבות.

הליך עיקול נכס מקרקעין אינו פשוט מבחינות רבות, מטרת ההליך היא להשתמש בכספים שיתקבלו בעבור הנכס של החייב והעברתם לצורך כיסוי החוב שנצבר בהוצאה לפועל ולידי מי שבעל החוב חייב לו.


עיקול מקרקעין לאחר רישום הערת אזהרה בטאבו

הערת אזהרה בטאבו הינה אזהרה שנרשמת בפנקסי המקרקעין וכל אדם ששוקל לבצע עסקה מול בעל הנכס יכולים להיחשף אליה. למשל, הערה בטאבו יכולה לציין כי לבעל הנכס יש התחייבות לביצוע עסקת מכירה. בנוסף, הערת אזהרה בטאבו יכולה להיות קשורה גם כשבעל הנכס לא יכול למכור אותו ללא אישור של גורם נוסף (לדוגמה, כשבעל הנכס חייב באישור הוריו על מנת למכור את הדירה). גם הערה לגבי עיקול מקרקעין נרשמת בפנקסי המקרקעין.

אם רוכש הדירה לא בדק לפני קנייתה את נושא הרישום בטאבו הוא עלול לפספס את העובדה כי ישנם עיקולים או הערות אזהרה על הדירה. החוק קובע כי עיקול שהוטל על הנכס לאחר רישום הערת אזהרה בטאבו לא יגבר על זכויות הזכאים על פי הערת האזהרה. זאת אומרת, נושים של בעל הדירה לא יוכלו להיפרע ממנה גם לאחר שנרשמה הערת אזהרה על זכויות הבעלים לטובת צד שלישי.


מה עלייך לעשות אם קיבלת צו עיקול על דירה?

במידה וקיבלתם עיקול נדל"ן או צו עיקול על הנכס מומלץ לפנות לעו"ד ולהתייעץ עמו בנושא. יתכן וניתן יהיה להעלות טענות כנגד החוב (במידה ואין המדובר בפסק דין) או טענת פרעתי (טענה כי שולם החוב או חלקו). בנוסף יתכן ויש אפשרות לנהל את תהליך התשלומים באופן מבוקר ונוח יותר. בשל כך, רצוי להיעזר באדם מקצועי המכיר את החוק ואת הנהלים – בכדי שאכן תוכלו להתנהל בצורה נכונה והוגנת בעבורכם.


ייצוג משפטי במקרה של קבלת צו עיקול מקרקעין

הליכי העיקול אינם מונעים הגשת ערעור על פסק הדין בהליך העיקרי. במידה ויוגש ערעור ניתן יהיה להגיש בקשה לביטול עיקול ו/או בקשה להקפאת המצב – קרי שהנכס לא ימומש. על מנת לקבל מידע נוסף יש לפנות לייצוג משפטי מעורך דין מקרקעין או לקבל את ייעוצו.

שתף מאמר זה:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin

יצירת קשר