זכיינות מזון – זכיינות לאוכל
נכתב על ידי עו"ד שמואל גרנאי
עורך דין מומחה לתחומי מקרקעין וזכיינות
שתף מאמר זה:
מהי זכיינות?
הזכיינות מגיעה מתחום העסקים והשיווק מכיוון שמדובר בחברה כלשהי המעניקה זכויות לאדם פרטי להשתמש במשך תקופה מוגבלת בסימני המסחר, בשיטותיה העסקיות ובמוצריה – בתמורה לתשלום. ישנם בתי עסק רבים ברחבי הארץ הפועלים בשיטת הזכיינות, כאשר בתי העסק בנפוצים ביותר בזכיינות אלו בתי אופנה וזכיינות בתחום המזון.
מה חשוב לדעת בנושא זכיינות רשת מזון?
תחום המסעדנות בארץ נחשב לאחד המורכבים ולכן אם החלטתם לעסוק בכך רצוי לבדוק את נושא הזכיינות תחילה. אם ברצונכם להיות עצמאיים, זו אחת הדרכים לכך מכיוון שזכיינים בתחום המזון אינם כפופים ל"בוס" כלשהו והעסק הוא שלכם לחלוטין. ההבדל הבולט בין מסעדה פרטית לבין זכיינות זו העובדה כי עליכם לשלם לרשת ממנה רכשתם זכיינות מדי חודש ולעמוד בדרישות החוזה שחתמתם.
בנוסף לכך, חשוב לברר את כל הפרטים על הרשת בטרם בנוסף לכך, חשוב לברר את כל הפרטים על הרשת בטרם חתימה על חוזה זיכיון. כלומר, האם הרשת אכן רווחית ושמה יוכל לסייע לכם להתפתח ולהתפרנס.
כאשר מתלבטים באיזו רשת לבחור, מומלץ ללכת על רשתות זכיינות מובילות בתחום המזון מכיוון שהן בעלות מוניטין ויציבות יותר ויתנו קרקע יציבה יותר לזכיין חדש. במידה ותבחרו ברשת פחות מוכרת או עם עבר עסקי בעייתי יתכן ואתם נכנסים "למיטה חולה". אחד הדגשים החשובים ביותר הוא לדעת היטב מהם היתרונות של הרשת והאם אכן משתלם לכם לקחת חלק בה.
הצטרפות כזכיין לרשת בתחום המזון - איך מתחילים ומהם השלבים
כיום פועלות בארץ לא מעט מסעדות ובתי עסק מתחום המזון אשר מנוהלים על ידי זכיינים. למעשה, מרבית העסקים הללו מנוהלים על ידי אנשים פרטיים שקיבלו זכות לזכיינות. האפשרות לזכיינות ברשתות אוכל קיימת כמעט בכל רשת גדולה אך השאלה העיקרית שאתם צריכים לשאול את עצמכם היא : האם זה אכן התחום שמתאים לי והאם זו הרשת שתיתן לי את הכלים הדרושים על מנת להצליח בעסק?
אחד השלבים הראשונים הוא להיפגש עם נציגי הרשת ולהתעניין בפרטים הרבים שנלווים לעסקה שכזו. למשל, עליכם לברר מה עלות הזיכיון מכיוון שכל בית קפה ומסעדה עשויים לדרוש מחיר שונה. קחו בחשבון כי עשויות להיות פגישות פחות מוצלחות וביניהן גם יתכן ותשמעו סירוב מבעל הרשת. בעלי הרשתות אינם ממהרים לחתום על חוזה עם כל אחד ובודקים היטב את הזכיינים הפוטנציאלים ולכן עליכם להוכיח את עצמכם. הרשתות חוששות מזכיינים לא אמינים מכיוון שהנזק שהם יכולים לגרום לרשת הינו רב ממדים.
למשל, זכיינות ברשת פיצה האט נחשבת לאחת המבוקשות – מדובר ברשת עולמית אשר בודקת את המועמדים לזכיינות בצורה מוקפדת. כאשר מדובר ברשתות גדולות ועולמיות, המחיר שתאלצו לשלם בעבור הזכיינות עלול להיות גבוה יותר מאשר זכיינות ברשת ישראלית. עם זאת, רשתות מצליחות שהוכיחו את עצמן מזה שנים רבות בארץ יכולות להיות בעלות דרישות גבוהות גם כן וזאת בשל המוניטין החיובי שלהן. הצטרפות כזכיין לרשת בעלת מוניטין מוכח, תאפשר לכם נקודת פתיחה עסקית מצוינת. לסיכום, הקפידו על שלב בחירת הרשת ואל תתפשרו – עליכם להבין כי ככל שהרשת חזקה יותר כך הסיכויים של העסק שלכם לצמוח גדולים יותר.
האם את/ה מתאימ/ה להיות זכיין?
אם הנכם שוקלים לפתוח עסק ולהיות עצמאיים מומלץ לקחת בחשבון את האופציה של הזכיינות. עם זאת, מומלץ לא פחות לבדוק היטב אם אכן מתאים לכם להיות זכיינים. יש לקחת בחשבון כי למרות שמרבית העיסוק הוא כמו של עצמאיים, הנכם שייכים לרשת כלשהי והשם שיתנוסס על העסק שלכם הוא שם של רשת פעילה וקיימת.
משמעות הזכיינות היא לעבוד בכפוף לנהלים קיימים של חברה גדולה אשר הוכיחה את עצמה כבר וגם הנהלים נחשבים לפרקטיים. שינויים גדולים לא יתאפשרו לכם כזכיינים ותצטרכו לנהל משא ומתן, להתייעץ ולהיוועץ באנשים נוספים. במידה והנכם מעוניינים לעבוד לבד, ללא סיוע או הכוונה – יתכן וזכיינות איננה מתאימה לכם. כמו כן, יש לקחת בחשבון כי הזכיינות מזכירה מעט את תהליך השכירות – גם אם העסק יצליח וגם אם לא, תצטרכו לשלם על המוניטין והשם של הרשת. כאשר תחתמו על החוזה עם המזכה עליכם לשים לב כי דרישותיו אכן מתאימות והוגנות כלפיכם.
חשוב להבין כי בית עסק הפועל תחת זכיינות יאפשר לכם להיות הבעלים והמנהל, ללא צל של ספק. עם זאת, תצטרכו לפעול על פי הנחיות וחוקי הרשת ובמידה וזה פרמטר שאינו מפריע לכם – זכיינות יכולה להתאים לכם ללא ספק. כמו כן, רצוי להבין כי הזכיינות היא "נקודת פתיחה" מצויינת למי שמעוניין להיכנס אל העולם העסקי, בתחום המזון ובתחומים נוספים. עם זאת, קבלת זיכיון זוהי אינה תעודת ביטוח ותצטרכו לעבוד קשה ולהשקיע בכדי שהעסק ימריא ויתקדם.
למידע נוסף – מוזמנים ליצור קשר