תביעות תיווך – אי תשלום דמי תיווך

נכתב על ידי עו"ד שמואל גרנאי

נכתב על ידי עו"ד שמואל גרנאי

עורך דין מומחה לתחומי מקרקעין וזכיינות

תוכן עניינים
יצירת קשר

שתף מאמר זה:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin

מהן תביעות תיווך?


במדינת ישראל קיים חוק די ברור כי מתווך בעסקאות מקרקעין, שהיה הגורם היעיל בעסקה זכאי לתשלום בעבור שירותיו, בתנאי שיש לו תעודת מתווך והסכם מפורט הכולל את גובה דמי התיווך והנכס עליו מתבצעת העסקה. אף על פי שהחוק ברור, לבתי המשפט מגיעות לא מעט תביעות בנושא. מקרים בהם קונה מסרב לשלם דמי תיווך אינם נדירים ולכן מוגשות תביעות לא מעטות הנוגעות לאי תשלום דמי תיווך. לאור האמור, חשוב לדעת ולהכיר את החוק ואת הזכויות של כל אחד מן הצדדים על מנת שהעסקה תתבצע ללא בעיות או אי נעימויות.

יש לא מעט טענות כלפי מתווכים מצד הלקוחות אך מנגד יש גם לא מעט בעיות הקשורות בתשלום דמי תיווך למתווכים. למשל, בבית משפט השלום בבאר שבע הוגשה תביעת תיווך שעסקה במקרה של לקוחה שנעזרה בשני מתווכים למכירת דירתה. לאחר מכירתה היא הכחישה כי אכן נעזרה במתווכים וטענה כי מכרה את דירתה באופן עצמאי. הלקוחה סירבה לשלם את דמי התיווך אף על פי שחתמה על מסמך עם שני המתווכים ולכן היא נתבעה ע"י שניהם בגין אי תשלום דמי תיווך.

אי תשלום דמי תיווך

מתי משלמים דמי תיווך?

נהוג לשלם דמי תיווך במידה והמתווך היה הגורם היעיל בעסקה וכן בתנאי שנחתם בין הלקוח למתווך הסכם בכתב המפרט כי על הלקוח לשלם סכום מסוים בעבור שירות שניתן. ברוב המקרים, כאשר הלקוח נעזר במתווך למציאת דירה או כל נכס מקרקעין אחר – ואכן העסקה צולחת והנכס נרכש, נהוג לשלם למתווך דמי תיווך.

כל מתווך רשאי לגבות סכום שונה עבור עבודתו, אם כי לרוב, המתווכים גובים כ-2 אחוז משווי העסקה. להסכם התיווך ניתן להכניס תנאים אשר בהתקיימותם זכאי המתווך לדמי תיווך ובאי התקיימותם אינו זכאי – למשל מתווך מבטיח ללקוח המעוניין למכור את דירתו כי הוא ידאג לו לקונים תוך פרק זמן מסוים, במידה ואכן הוא עושה זאת – על הלקוח לשלם לו דמי תיווך, אם המתווך אינו עומד בהבטחתו, הוא אינו זכאי לדמי תיווך.

כל מתווך מנהל את העסקאות שלו לפי התנאים שלו,. אנו ממליצים לערוך את התנאים ביחד עם הלקוח ולמצוא את הנקודה המפשרת שנוחה ומשתלמת לשני הצדדים. במידה ונחתם בין הלקוח למתווך הסכם בכתב והלקוח אינו משלם דמי תיווך, הוא נמצא בסיכון כי תוגש נגדו תביעה בגין אי תשלום דמי התיווך.

אי תשלום דמי תיווך – באילו מצבים זה מתאפשר?

במקרים בהם לא נחתם הסכם ע"י הצדדים – אלא מתבצעת הסכמה שבעל פה, הלקוח יוכל "להתחמק" מתשלום דמי התיווך משום שהמתווך אינו עומד בתנאי חוק המתווכים. חוק המתווכים קובע כי המתווך בעסקת מקרקעין זכאי לדמי תיווך במידה ויש הזמנה בכתב הכוללת פרטים מלאים על הנכס. כלומר, חייב להיות מעין חוזה בין המתווך ללקוחותיו. במקרה של היעדר הסכם תיווך – לא קמה למתווך הזכות לקבל תשלום וכלל לא רלוונטי אם המתווך עשה את עבודתו כמובטח. במקרה ואין חוזה בין המתווך ללקוח, לא יוכל בית המשפט לפסוק לטובת המתווך מכיוון שאין המתווך עומד בהוראות חוק המתווכים.

לכן, חשוב מאוד לחתום על מסמך כתוב ומודפס המציג את הזכויות והדרישות משני הצדדים (המתווך / הלקוח) בכדי שלאחר ביצוע או אי ביצוע העסקה תוכלו להימנע ממצבים בעייתיים. דרישות החוק מציינות כי על המתווך להחתים את הלקוח על מסמך כלשהו, המפרט את התנאים לעסקה ורק במידה והתנאים אכן התבצעו – יהיה זכאי המתווך לקבל את דמי התיווך בעבור פעולת התיווך שלו. גם הלקוחות וגם המתווכים חייבים להכיר את חוק המתווכים במקרקעין בכדי להימנע מהפתעות לא נעימות.

עסקה אקראית – חד פעמית?

למרות מה שצוין, היה מקרה אחד בבית המשפט המחוזי בתל-אביב, שבו נקבע, בהחלטה תקדימית שניתנה בדעת רוב, כי מי שתיווך באופן אקראי בעסקת נדל"ן זכאי לדמי תיווך, גם אם אינו בעל רישיון תיווך ולא התקיימו שאר הדרישות שעולות מחוק המתווכים. ההגיון שעומד מאחורי החלטת בית המשפט הוא כי מי שעשה עסקת מקרקעין חד פעמית אינו מתווך ולכן חוק המתווכים אינו חל עליו.

עם זאת, שכאשר אדם עוסק בתיווך ואינו בעל הרישיון, הוא אינו יכול לקבל דמי תיווך, גם לא מכוח עילה אחרת, כגון עשיית עושר ולא במשפט.

זקוקים לליווי משפטי בנושא הקשור לתיווך או תשלום דמי תיווך? צרו קשר!

שתף מאמר זה:

שיתוף ב facebook
שיתוף ב twitter
שיתוף ב linkedin

יצירת קשר